The perfect match… ook met de fotograaf!

Waar begin je je zoektocht naar een fotograaf? Waar kun je allemaal op letten en hoe gaat de kennismaking in zijn werk?

Jullie gaan trouwen! Een prachtig vooruitzicht op een van de of misschien wel de mooiste dag van je leven. De dag die je je leven lang niet meer vergeet en waarvan je je natuurlijk zoveel mogelijk wilt blijven herinneren. Door terug te denken aan de dag en het erover te hebben met je partner, maar ook door naar de foto’s te kijken kun je die momenten echt herbeleven. Het is ontzettend zonde als de foto’s van jouw grote dag tegenvallen. Daarom is het heel belangrijk om tijd te steken in het vinden van een goede fotograaf waarmee het klikt en die jullie dag op de mooiste manier weet vast te leggen.

fotografie bruiloft

De oriëntatiefase

Kijk om te beginnen eens bij verschillende fotografen naar hun werk. Je merkt dan vanzelf wat je mooi en minder mooi vindt en welke stijl je het meest aanspreekt. Zijn dit bijvoorbeeld romantische, warme foto’s of juist heel licht en fris? Of ga je liever voor een filmische stijl met een vintage randje? Er zijn ontzettend veel verschillende stijlen binnen de fotografie en elke fotograaf heeft zijn of haar eigen stijl. Heb je jouw favoriete stijl gevonden, dan ga je op zoek naar fotografen die in deze stijl werken en waarvan de foto’s je aanspreken. Hiervan maak je een lijstje. Het is handig om daar per fotograaf ook alvast de contactgegevens en website op te zetten.

trouwfotograaf brabant

De match

Je weet nu welke stijl je het meeste aanspreekt en hebt een lijstje gemaakt met fotografen die in deze stijl fotograferen. Nu is het belangrijk om er wat dieper in te duiken en na te gaan bij welke fotograaf of fotografen je een goed gevoel hebt. Dit is ontzettend belangrijk en ook de reden dat ik als fotograaf altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanbied. Daarin luister ik naar jullie ideeën en geef ik mijn adviezen, we bespreken alle ins en outs van de bruiloft en ik kijk mee naar de planning om te bepalen wanneer de fotoshoot het beste in het tijdschema past en op welke locaties we mooie foto’s kunnen maken.

Naast deze praktische punten is het heel belangrijk dat we een wederzijdse persoonlijke klik hebben. Ik ben er immers een groot deel van de dag bij. Voelt dit niet goed dan kan je voor de camera nooit 100% jezelf zijn. In een face-to-face gesprek merk je snel genoeg of het van beide kanten klikt. Uit ervaring weet ik dat dit echt een voorwaarde is voor het uiteindelijke resultaat. Is de klik er niet volledig van een of beide kanten, dan uit zich dat op de foto’s en dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Merk ik dat de klik er niet helemaal is, dan stel ik altijd voor om nog een tweede gesprek te plannen. Voelt het daarna nog steeds niet helemaal goed dan verwijs ik jullie met plezier door naar een collega-fotograaf. Voor mij is het namelijk net zo belangrijk dat jullie voor de volle 100% achter jullie keuze staan.   

fotograaf Brabantse bruiloft 

Hoe belangrijk is de prijs?

Ieder toekomstig bruidspaar heeft natuurlijk een bepaald budget voor de fotoshoot gereserveerd. Voor de een is dat misschien 500 euro, terwijl de ander er 1500 euro of meer aan uit kan en wil geven. Vaak kun je op de website van een fotograaf meer informatie en prijzen zien. Natuurlijk speelt de prijs ook een rol in je uiteindelijke keuze, maar laat het niet de belangrijkste factor zijn. Het is veel belangrijker dat de klik er is met de fotograaf. Kies je voor een goedkopere fotograaf omdat je budget het niet toelaat en is de klik er niet? Grote kans dat de foto’s achteraf tegenvallen omdat je niet echt jezelf bent op de foto’s. Probeer je dus niet teveel op het budget te focussen en onthoud dat je een bruiloft maar één keer doet en de foto’s na afloop eigenlijk onbetaalbare herinneringen zijn.

Benieuwd geworden naar mij en mijn werk?

Mijn naam is Saskia Noten, ik ben fotograaf en gespecialiseerd in bruiloftsfotografie. Op mijn website www.sanopho.nl vind je meer informatie over mij en kan je mijn werk bekijken. Heb je vragen? Schroom dan niet om contact met me op te nemen. Het lijkt me ontzettend leuk om kennis te maken!

Zoeken in blogs

Bestel ons nieuwste magazine!

Magazine 2023
Trouwleveranciers uit Brabant