Ellen van EllenTrouwt neemt je mee door de trouwceremonie…

Trouwceremonie

Graag kom ik als BABS bij jullie thuis om samen jullie trouwceremonie voor te bereiden. Natuurlijk ben ik er voor de woorden. Het verwoorden van jullie gevoelens, emoties en jullie liefde. Maar ook om alles er perfect uit te laten zien, om alle mogelijkheden te bespreken. Er is zoveel mogelijk, kies wat goed bij jullie past, het is jullie trouwdag en kies dus ook de BABS die past bij jullie gevoel.

Stel jezelf de volgende vragen:
Wat willen wij uitdragen op onze trouwdag?
Waar houden we van?
Wat past bij ons?
Waar en bij wie krijgen wij een goed gevoel?

De binnenkomst bij een trouwceremonie

Meestal maken de bruidsparen een echte entree, vaak is er ook een emotioneel “first sight “.
Er is heel veel mogelijk:

  • Samen naar voren als bruidspaar.
  • Alleen lopen, alleen alle aandacht maar ook wel spannend.
  • Begeleid worden, als bruidegom of bruid, door jouw moeder, “weggegeven” worden door jouw vader.
  • Maar ook samen naar voren komen met jullie kinderen, met jouw oma of opa of met de getuigen die voor jullie uit lopen.

En tijdens die entree klinkt er muziek, welke muziek dat is helemaal jullie keuze.

Hoe maak je een muziekkeuze?

  • De keuze kan gebaseerd zijn op muziek die populair was toen jullie elkaar leerden kennen
  • De muziek past bij het thema van jullie bruiloft, een gipsy wedding, een bohemien wedding, een klassieke bruiloft e.d.
  • De muziek gaat over trouwen, over de liefde.
  • De muziek past bij jullie cultuur, bij jouw roots.
  • Het tempo van de muziek past bij het tempo van naar voren lopen, het loopt zo heerlijk rustig of juist lekker swingend.
  • Maar je kunt ook een nummer kiezen om de tekst; het geeft jullie gevoelens zo mooi weer.
    Of geen muziek omdat het applaus als jullie binnen komen de mooiste muziek is.

Wat zijn de gebruikelijke muziek momenten?


1. Muziek bij aanvang van de huwelijksceremonie.
2. Muziek tijdens het ondertekenen van de aktes.
3. Muziek na de huwelijksvoltrekking.

Welkom

Steken jullie nog een kaars aan voor alle afwezigen die jullie in gedachten mee willen nemen op deze dag? Kan ik in mijn welkomstwoord bepaalde gasten speciaal bedanken zoals jullie ouders of de vriend die jullie heeft gekoppeld of de vriendin die speciaal uit het buitenland is gekomen.

Speech

Iedere BABS heeft zijn eigen manier van werken. En het is natuurlijk een verschil of je een trouwambtenaar van de gemeente hebt of een zelfstandig BABS (die net als ik vaak ook al beëdigd is bij een gemeente maar in heel Nederland mag trouwen).

Het verschil zit naast een inhoudelijk deel ook vaak in de tijd die een ceremonie mag duren, bij een zelfstandig BABS behoud je ook daarover de regie.

Hoe werk ik?

Ik kom bij jullie thuis op bezoek en luister, vraag, vraag nog meer en ik geef tips.
Ik kijk, noteer, de emoties, de antwoorden, de blikken en als ik denk jullie echt te kennen dan ga ik naar huis. Laat alles bezinken, ik denk aan jullie tijdens allerlei activiteiten.
Ik mail met jullie, bel, zoek contact met jullie dierbaren. Dan ga ik schrijven, ik draai ondertussen de muziek die jullie gekozen hebben want dat zijn jullie ook. Schrijven, herschrijven, fine tuning.

Liefde, passie, geluk, twijfel, verdriet, alles vertaal ik in een blijvende herinnering. Het is jullie story en ik mag die vertellen en dat doe ik vol overgave. Kijk ook eens rond, geniet van mijn verhaal maar ook van al jullie gasten.

Het officiële deel

Ja-woord

Jullie gaan ja zeggen tegen de formele tekst van de wet maar wat staat er in die huwelijkswet? Teveel om op te noemen en dat hoeft gelukkig niet meer. Ik heb een samenvatting gemaakt zodat jullie weten waar jullie ja tegen zeggen.
Je gaat als bruidspaar tegen over elkaar staan en geeft elkaar de rechterhand. Je kijkt elkaar aan, ik ben als trouwambtenaar slechts de souffleur van een zeer belangrijke vraag.
Daarna geef je een antwoord op die vraag, het ja-woord als bevestiging dat je elkaar aanneemt tot wettelijke partner.
Natuurlijk mag je dat ja-woord vooraf nog voorzien van een eigen trouwbelofte (vow). Je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Afhameren

Daarna sluit ik het huwelijk officieel met de woorden:
“Hierbij verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente dat jullie door het huwelijk aan elkaar zijn verbonden.”


De klap met de hamer ondersteunt mijn uitgesproken tekst. Die klap kan ik geven maar dat kan ook door jullie (klein)kinderen of bijvoorbeeld neefjes en nichtjes. Ik zorg voor het juiste aantal hamers en zij zorgen voor “de muziek”!

Applaus en de eerste getrouwde kus

Ringen uitwisselen

Ringen als symbool van verbondenheid, dat is een keuze. Ook zie ik tattoo’s en  snoepringen die de verbondenheid symboliseren.

Ondertekenen van de akten

Het ondertekenen van de akten, eerst jullie, dan de getuigen en als laatste ik.

Wie zijn jullie 2 tot 4 getuigen?
Er zijn zoveel redenen om iemand te laten getuigen Wie je ook kiest, weet dat getuigen het heel bijzonder vinden om gekozen te worden.
Zij bevestigen door hun handtekening dat zij geloven in jullie relatie. Maar er is meer, jullie hebben hen gekozen omdat je verwacht, ook in de toekomst, steun van deze getuigen te krijgen.

Ps. Voor getuigen onder de 18 jaar heb ik een speciale akte nodig.

Slotwoord

Wat er daarna gebeurd is eigenlijk afhankelijk van de trouwambtenaar. Ik heb altijd nog een slotwoord met een tip of wens en natuurlijk een toepasselijk cadeautje. Helemaal afhankelijk van wie jullie zijn en wat jullie willen.

Getrouwd!

Dan is de huwelijksceremonie afgelopen. Jullie kunnen als eerste, onder luid applaus, de ruimte verlaten of jullie gasten staan te wachten met toeters, bellenblaas, bogen, rozenblaadjes, rijst etc. Het feest kan beginnen!

Heel veel geluk!

Lieve groet,
Ellen