Of je nu kiest voor een elopement, een bruiloft bij de gemeente of in de kerk of een over the top, uitbundige ceremonie ergens in een groot kasteel, één ding staat vast: jullie trouwdag draait om het grote ‘ja-woord’! Veel aanstaande bruidsparen hebben eigenlijk geen idee hoe een ceremonie er aan toe gaat, welke mogelijkheden er allemaal zijn en wat de rol is van een ceremoniemeester. 

Trouwambtenaar en ceremoniespreker Janka Timmers van ‘Ja, ik wil!’ kan jullie hier alles over vertellen.

Wat is een elopement?
Trouwen met z’n tweeën, met alleen getuigen of met een heel klein aantal (meestal minder dan 20) gasten.

ja ik wil - trouwambtenaar

De invulling

In grote lijnen kun je zeggen dat hét moment van de dag voor veel bruidsparen ongeveer hetzelfde verloopt, echter kunnen jullie hierin zelf ook wat andere keuzes maken.

Denk onder andere aan de opstelling en binnenkomst. Wil je dat één van jullie wordt ‘weggegeven’ door een familielid of willen jullie een andere entree maken? Wil je de gelofte zelf naar elkaar uitspreken of wil je dat de trouwambtenaar deze voorleest? Wat voor aankleding is er op de plaats van de plechtigheid? Wat voor muziek willen jullie? Je kunt het zo bont en uitgebreid maken als je zelf wilt.

Janka:
“Ik help de bruidsparen altijd heel graag mee met brainstormen. Zelf ben ik vorig jaar getrouwd en heb ik nog heel veel ideeën voor het invullen van de ceremonie.”

Hoe lang duurt een ceremonie?

De ceremonie duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. In het gemeentehuis houdt men zich wat strikter aan deze tijdsspanne, vanwege het feit dat er meerdere ceremonies op één dag gepland kunnen zijn. Besluiten jullie voorafgaand aan de bruiloft eerst voor de wet te trouwen, dan kunnen jullie later een uitgebreidere ceremonie inplannen die volledig aansluit bij jullie unieke wensen en op de door jullie gekozen locatie. Die ceremonie kan dan zo lang duren als je zelf wilt.

De ceremoniemeester

De ceremoniemeester heeft bij de daadwerkelijke ceremonie een belangrijke rol. Vaak heeft hij of zij van tevoren even een contactmoment met het bruidspaar om belangrijk zaken en wensen af te stemmen. Zo weet je zeker dat de gasten goed worden ontvangen en worden begeleid naar hun zitplaats.

ja ik wil - trouwambtenaar

Janka: 
“Ik raad het bruidspaar aan op de eerste rijen naamkaartjes te plaatsen en zeker ook zakdoekjes. Het is bij mij nog nooit gebeurd dat er niemand een traantje heeft gelaten.”

Als ceremoniemeester ontzorg je het bruidspaar. Het bruidspaar wordt de hele dag op de foto en/of film gezet en het wordt dan ook zeer gewaardeerd, wanneer de ceremoniemeester in de gaten houdt of de kleding, make-up en haren nog goed zitten.

De opstelling

Verder kun je ook nog nadenken over de opstelling. Vroeger werd het bruidspaar vaak gestationeerd met de rug naar de gasten toe en recht tegenover de trouwambtenaar. Als het even kan, doen we dat niet meer. Het is wel zo leuk dat de gasten ook in het gezicht van het bruidspaar kunnen kijken, en andersom.

Muziek en opkomst

Je hebt het vast wel eens gezien. Uit de speakers komen de eerste klanken van “Daar komt de bruid”. Iedereen gaat staan en de bruid komt aan de arm van haar vader naar de bruidegom lopen. Natuurlijk blijft dit een super romantisch tafereel.
Maar heb je er eigenlijk al aan gedacht dat dit ook op andere manieren kan? Misschien willen jullie wel samen naar voren komen op keiharde techno muziek of laat je je weggeven door je volwassen zoons. Het is jullie dag, dus jullie bepalen.

De geloften

Je kunt ook nog nadenken over het uitspreken van de geloften aan elkaar. Dit is een heel bijzonder onderdeel van de ceremonie en het zou echt zonde zijn wanneer je dit weg zou laten. Je kunt er voor kiezen om jouw geschreven woorden zelf aan je partner voor te dragen of je kunt deze door de trouwambtenaar laten voorlezen. Maar denk er goed over na.

Janka: 
“Omdat ik een vrij emotioneel type ben, heb ik er destijds voor gekozen om mijn tekst door de trouwambtenaar voor te laten lezen. Mijn man heeft het als verrassing wel zelf aan mij voorgedragen. Nu, ruim een jaar later, heb ik daar nog steeds spijt van.”

ja ik wil - trouwambtenaar
ja ik wil - trouwambtenaar