12 tips voor het organiseren van een vrijgezellenfeest
Het organiseren van een vrijgezellenfeest kan een leuke maar soms ook uitdagende taak zijn. Wat ga je doen? Wie gaan er allemaal mee? Willen we ook een spelelement of workshop toevoegen? Gaan jullie daarna de kroeg in? Wij geven je wat tips waarmee je een succesvol vrijgezellenfeest kunt organiseren.
1. Bespreek met de bruid/bruidegom
Praat met de persoon voor wie het vrijgezellenfeest wordt georganiseerd om te achterhalen wat zijn/haar voorkeuren zijn. Vraag naar eventuele activiteiten of thema’s die ze leuk vinden en zorg ervoor dat het feest past bij hun persoonlijkheid en interesses. Dat kun je ook doen zodra je weet dat zij gaan trouwen, gewoon ‘casual’ wanneer je aan het bijpraten bent.
2. Bepaal het budget
Stel een budget vast voor het vrijgezellenfeest. Dit zal je helpen bij het plannen van de activiteiten, locatie en andere uitgaven. Zorg ervoor dat het budget realistisch is en dat alle deelnemers het ermee eens zijn.
3. Stel de gastenlijst op
Maak een lijst van de mensen die je wilt uitnodigen voor het vrijgezellenfeest. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de voorkeuren van de bruid/bruidegom en probeer mensen uit te nodigen die goed met elkaar kunnen opschieten. Soms wordt er zelf aan de bachelor of bachelorette gevraagd wie hij/zij graag bij een eventueel vrijgezellenfeest zou willen hebben. Zo vergeet je ook niet die ene collega waarmee hij/zij nogsteeds onwijs goed contact heeft of de wat verder weg wonende bonusfamilieleden.
>> Wij hebben een super leuk cadeau voor de aanstaande bruid <<
4. Kies een datum en locatie
Bepaal de datum en tijd voor het vrijgezellenfeest en kies een geschikte locatie of meerdere locaties. Dit kan een feestzaal, restaurant, strandhuis of zelfs een weekendje weg zijn, afhankelijk van de voorkeuren en het budget van de groep. Denk er ook over na of jullie op 1 locatie willen blijven of dat jullie op een dag naar meerdere locaties afreizen.
Kies NIET de dag voor de bruiloft:
Vroeger werden vrijgezellenfeesten vaak de dag voor de bruiloft georganiseerd. Tegenwoordig wordt dat niet meer zo gewaardeerd. Plan het vrijgezellenfeest minimaal 2 (of liever minimaal 4) weken voor de bruiloft. Mocht de bruid/bruidegom een enorme kater hebben of zelfs een griepje oplopen, dan hebben de vrijgezellen nog genoeg tijd om te herstellen.
5. Plan de activiteiten
Bedenk leuke en uitdagende activiteiten die passen bij de interesses van de bruid/bruidegom. Dit kunnen spelletjes, sportactiviteiten, workshops, een themafeest of zelfs een verrassingsuitje zijn. Zorg ervoor dat de activiteiten geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen, tenzij het een gender-specifiek vrijgezellenfeest is.
6. Verstuur uitnodigingen
Stuur tijdig uitnodigingen naar de genodigden. Geef duidelijke informatie over de datum, tijd, locatie, dresscode (indien van toepassing) en eventuele bijzonderheden. Vergeet niet om een RSVP te vragen, zodat je het aantal deelnemers kunt bevestigen. Begin je net met de organisatie en is de hele dagplanning nog niet compleet? Stuur dan alvast wel een save the date uit. Dat werkt ook goed bij een vrijgezellenfeest.
7. Regelen van eten en drinken
Plan het eten en drinken voor het vrijgezellenfeest. Dit kan variëren van een cateringdienst inhuren tot zelf koken of uit eten gaan. Houd rekening met eventuele dieetwensen van de gasten en zorg ervoor dat er voldoende drankjes beschikbaar zijn. Kijk ook naar wat de bruid/bruidegom graag eet en drinkt. Het is natuurlijk wel erg lullig wanneer een vegetarische bruid/bruidegom naar een all-you-can-eat spare ribs restaurant meegenomen wordt.
>> WIJ HEBBEN EEN SUPER LEUK CADEAU VOOR DE AANSTAANDE BRUID <<
8. Versieringen en thema
Als je een thema hebt gekozen voor het vrijgezellenfeest, zorg dan voor passende decoraties en accessoires. Dragen jullie allemaal het zelfde “Team Bride” shirt? Of allemaal een bloemenkrans? Wil je ook graag dat de bachelor verkleed gaat? Regel dan ook een pak of kostuum. Iets subtieler? Een hoed, diadeem, sjaal of sjerp kan ook prima.
9. Vervoer en locatie
Als het vrijgezellenfeest op een andere locatie plaatsvindt of als er vervoer nodig is, regel dan tijdig de bus, auto’s of taxi’s. Denk hierbij ook aan trein- en vliegtickets. Als er overnachtingen nodig zijn, boek deze dan op tijd accommodatie voor alle aanwezigen.
10. Maak een tijdschema voor de dag of het weekend
Stel een goed en duidelijk tijdschema op voor het vrijgezellenfeest. Dit zal je helpen om de activiteiten soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van het programma. Ook zie je dan precies van hoe laat je ergens verwacht wordt en wat de eventuele reistijd is.
>> WIJ HEBBEN EEN SUPER LEUK CADEAU VOOR DE AANSTAANDE BRUID <<
11. Zorg voor verrassingen
Overweeg om enkele verrassingen in het programma op te nemen, zoals een speciale gast, cadeaus of leuke spelletjes. Dit maakt het vrijgezellenfeest extra speciaal.
12. Maak foto’s, leuk als herinnering
Zorg ervoor dat je foto’s en video’s maakt tijdens het vrijgezellenfeest, zodat de bruid/bruidegom later mooie herinneringen heeft om op terug te kijken. Je kunt er ook nog een klein album van laten maken en cadeau geven na de bruiloft.
Met deze stappen kun je een geweldig vrijgezellenfeest organiseren dat past bij de persoonlijkheid en interesses van de bruid/bruidegom. Vergeet niet dat het belangrijkste is om plezier te hebben en ervoor te zorgen dat iedereen zich vermaakt!