De bruiloft van Marthe en Bas

Daarop werd aangegeven dat je eerst moest genieten van het feit dat je gaat trouwen en na moet denken of je daar een
feestje voor wilt geven. Zo gezegd, zo gedaan. Even laten bezinken en voorzichtig in je hoofd wat plannen maken en met elkaar bespreken. Als ‘thema’ kleur waren we het snel uit en gingen we de tinten sage groen en pastel roze gebruiken in alles omtrent de bruiloft.

Eenmaal terug in Nederland kozen wij een datum. Uh ja wanneer willen we trouwen? Als het maar in de zomermaanden was en op een zaterdag. Zo gezegd, zo gedaan hadden we de datum voor onszelf vastgesteld op 20 augustus 2022. Voor ons was de keus snel duidelijk waar we wilde gaan trouwen en feesten, namelijk bij onze eigen ouders thuis. De keus was daarom ook snel gemaakt om bij mijn eigen ouders de ceremonie te doen en bij mijn schoonouders de rest van de invulling van de dag te plannen.

Waarom maakte wij de keus om alles op eigen terrein te doen?

  1. Dit vonden wij een erg mooi gebaar naar onze ouders toe. De ruimte hadden ze allebei
    (alhoewel er bij mij ouders wel een stuk gras extra gezaaid moest worden).

  2. Betreft de uitnodigde wilde wij niet aan een max aantal gasten zitten. Dit omdat wij allebei erg grote families en
    vriendengroepen hebben, zo zaten we al snel aan veel gasten om uit te nodigen.

  3. Wij houden allebei van lang gezelschap om ons heen, dus aan een eindtijd zaten wij niet te denken.

  4. Op eigen terrein kan je de gehele styling zelf invullen, dit was altijd mijn eigen wens. Al snel volgde
    daarna het vragen van de getuigen. Allebei kozen wij ervoor om onze broer/zus te vragen en onze
    beste vriend/vriendin. Met een samengesteld pakket waarin leuke elementen zaten zijn we onze
    getuigen gaan vragen. Iedereen verbaasd en enthousiast tegelijk dat ze de handtekening mochten
    gaan zetten op trouwdag.

Inspiratie opdoen

Zelf heb ik de opleiding Leisure & Events gestudeerd waardoor ik snel de keus heb gemaakt om de gehele bruiloft zelf te regelen. Ik vond het wel fijn om er ceremoniemeesters bij te hebben om overleg te kunnen plegen als ik bepaalde keuzes moest maken. Onze ceremoniemeesters waren de zus van mijn man en mijn nicht. Samen konden zij goed overleggen en taken samen oppakken. Wie je kiest als ceremoniemeester staat natuurlijk niet vast. Vraag iemand die jullie goed kent en het ook leuk vindt om op jullie mooie dag het e.a. wilt regelen. Zelf hebben wij met een leuke borrelplank onze ceremoniemeesters gevraagd. Dit vonden ze allebei erg leuk!

Daarna komt natuurlijk hetgeen wat allemaal geregeld moet worden. Waar ga je heen voor een jurk en voor een pak? Wat doe je met de uitnodigingen? Waar bestel je de taart? Wat voor aankleding wil je? Enzovoorts natuurlijk.

Wat mij als eerst hielp was het downloaden van een bruiloft checklist, zie als voorbeeld: https://skyfly.nl/bruiloftdj/bruiloft-checklist/ Zo krijg je een idee wat je wanneer geregeld moet hebben om op tijd klaar te zijn.

Wat ook erg hielp is Pinterest kijken voor inspiratie, daar staan zoveel ideeën op! Samen zijn wij ook naar een beurs geweest. Mijn man
had werkelijk geen idee wat er soms allemaal bij komt kijken dus ik vond het een mooi moment om hem kennis te laten maken met de trouwbranche. Zelf was ik net werkzaam in de branche en sprak ik veel leverancier, dat was echt een voordeel!

Het begin!

Wij hadden er voor gekozen om ‘Save The Date’ kaarten rond te sturen zodat alle genodigde de datum alvast vrij konden houden. Dit adviseer ik elk bruidspaar omdat je dan voor jezelf ook wat langer de tijd hebt om de uiteindelijke uitnodigingen rond te sturen. Het vaststellen van de gastenlijst vonden wij erg lastig. Degene die we er echt bij wilde hebben, kregen van ons een ‘Save The Date’ kaart en later bij de officiële uitnodigingen konden we de keus maken wie er als dag- of avondgasten bij waren. Je geeft jezelf iets meer de tijd als je eerst ‘Save The Date’
kaarten stuurt. Uiteindelijk zijn de officiële uitnodigingen ruim 2 maanden van te voren verzonden.

Al vrij snel kwam voor mij (de bruid) er een fantastische dag aan! Het uitzoeken van een trouwjurk! Ik had bij 2 winkels een afspraak gemaakt om zo ook de diversiteit te kunnen zien en meerdere ervaringen te hebben. De eerste afspraak was bij Konings in Deurne, een erg grote zaak met heel
veel verschillende jurken. Met een gezellig groepje zijn we daar heen gereden om de jurken te gaan bewonderen. Wat een toffe ervaring, voor het eerst een trouwjurk aan! In de middag stond er nog een afspraak bij Santerello in Breda, een Italiaanse bruidsmode zaak. Ik was zelf erg benieuwd naar deze winkel en naar de jurken die zij verkochten. Door lief en behulpzaam personeel daar de droomjurk gevonden. Later is Bas daar ook heen gegaan voor zijn pak en waren we snel een compleet plaatje, natuurlijk als verrassing voor elkaar!

The big day

Onze dag zag er als volgt uit:

– Ik zelf begon lekker vroeg aan de dag. 06:00 uur ging mijn wekker en even later stond de kapster en de visagist aan de deur. Samen met 3 vriendinnen lieten we ons haar en make-up doen.

– Daarna was het tijd voor de ‘First Look’. Vol spanning stond ik aan de ene kant van de deur te wachten om mijn toekomstige man te zien. Wat zou hij aan hebben? Hoe zou hij mijn jurk vinden? Veel vragen gaan er door je hoofd. Het moment was prachtig!

– Meteen daarna gingen we foto’s maken, thuis met de gezinnen en samen in een mooi bos. – Toen we daarvan terug kwamen waren onze daggasten gearriveerd. Samen even gekletst, gegeten en een biertje gedronken voor dat de ceremonie begon. Je hebt dan toch wel wat
zenuwen 😉

– Onze ceremonie had een aantal ‘bijzondere’ momenten. Als eerst was de verrassing voor de gasten dat mijn vader ons ging trouwen. Niemand had dat verwacht. Hij was beëdigd als Babs voor één dag, super leuk om te laten doen! We hadden flower dudes geregeld, de ringen werden gebracht op de cross motor en we sloten de ceremonie af met champagne. Bij de ceremonie hoort natuurlijk muziek. Wij hadden een DJ geregeld die muziek tussendoor kon verzorgen, maar welke liedjes horen nou bij een ceremonie? Echt alles kan! Gebruik in ieder geval liedjes waar je zelf iets mee hebt, jullie levensverhaal omschrijft of een bepaalde tekst die ze in het liedje zingen. Dagen lang hebben wij tijdens autoritten muziek opgezet en samen echt naar de tekst geluisterd. Soms heb je hele mooie liedjes maar gaat het over een scheiding o.i.d. ja dat wil je niet terug laten komen op je bruiloft. Eventueel was live entertainment ook wel erg mooi geweest!

– Na de ceremonie hebben we geproost en zijn we later met de daggasten naar Zundert gereden om daar te dineren, receptie te houden en af te sluiten met een gezellig feest. Ook in Zundert hadden we alles heel mooi aangekleed, naar onze eigen wens. Er stond een tent waar alles in
zou plaatsvinden. Als extra hadden we een roze loper neergelegd, lichtletters buiten neergezet en onze trouwauto voor de show geparkeerd op het terrein. Het is leuk om zelf de week voorafgaand met alle aankleding bezig te zijn, helemaal toe te werken naar je eigen perfecte dag!

Wat ik zelf nog wel een aantal leuke elementen vond tijdens de bruiloft was de verassing die Bas en ik voor elkaar hadden. We hadden afgesproken dat we allebei iets zouden regelen. Daar zat wel een contrast in. Ik kreeg een parachute sprong en voor Bas kwam ik met een Mr. & Mrs. Buijnsters sticker aan gereden op onze scooter. De verschillen in ons maakt het juist zo leuk. Je verwacht een ‘lachertje’ maar de een pakt het toch serieuzer aan dan de ander.

Samen met onze daggasten hebben we daarna een diner gehad. We hadden gekozen voor een BBQ zodat iedereen vlees/vis zelf kon uitzoeken. De bijgerechten stonden op tafel zodat het geen ‘lopend buffet’ zou worden. We sloten het diner af met onze bruidstaart, waar natuurlijk ook even
met een stukje naar elkaar mee gegooid moest worden 😉

Toen was het tijd voor het avondfeest. Samen met een DJ is er een tof feest weggezet! Iedereen had het naar zijn zin waardoor wij ook alleen maar aan het genieten waren. Als ‘late night snack’ hadden we broodjes kip, gyros en/of shoarma laten komen. Tussendoor gedurende de avond waren er andere snackjes. Onze DJ was geboekt via SKYFLY entertainment en daar zat een tv scherm in de booth. Wij vonden het leuk dat we daar foto’s vanuit onze gasten op af konden laten spelen dus dat hebben we d.m.v. een Snappshot Photo App laten doen, verassend leuk! Om onze avond te openen hebben wij gekozen voor een openingsdans. Samen zijn wij op dansles geweest om een ‘unieke’ dans te laten samenstellen om eigen gekozen muzieknummers.

De danslessen waren voor ons samen echt een leuk uitje. 10 keer samen dansen en thuis oefenen, erg veel plezier hebben we daarin gehad. Onze gasten hadden dit ook zeker niet verwacht waardoor de meeste echt verbaasd reageerde. Betreft de opening van de feestavond is het belangrijk om bij jezelf te blijven. Doe wat goed voelt en waar jullie zelf blij van worden. Het hoeft niet altijd een hele dans act te zijn als jullie dat als personen niet zijn. Een opening kan ook eenvoudiger met een bepaald nummer waar meteen de achtergrondmuziek over gezet kan worden naar dansmuziek. Al snel werd het een dansfeest en als extra verrassing hadden we een Nederlandstalige artiest geregeld die tijdens de feestavond wat nummers kwam zingen. Een erg leuke verrassing voor de gasten.

Na ons feest hadden we bieropeners met onze namen en trouwdatum meegegeven aan de gasten. Een aandenken wat ons omschrijft, terugdenken aan de prachtige dag! Tijdens de feestavond hadden we ook een ‘slipperbar’ gecreëerd zodat de gasten met zere voeten op slippers
konden gaan lopen. Grappige, ludieke elementen vind ik altijd een leuke toevoeging bij een bruiloft. Maak het zeker zo uniek mogelijk voor jezelf! Voor degene die wat verder moesten rijden vanuit ons feest naar huis hadden we een camping gecreëerd. Iedereen die wilde mocht blijven slapen. Onze ouders hadden zelf voor ons een slaaplek geregeld. Dit werd ook gezellig kamperen in een caravan. De dag erna was het natuurlijk een gezellige boel op ‘de camping’. Samen nagenieten en nakletsen met onze vrienden. Een paar dagen laten zijn wij 3 dagen naar Texel geweest om daar even tot rust te komen, samen tijd voor elkaar te hebben en een kleine vakantie te houden. Een mooie reis komt nog wel!

We hebben zelf genoten van elke minuut van de dag, de sfeer en de liefde om ons heen! Een bruiloft dag gaat ook zo snel voorbij dus wat ik zeker mee wil geven: Geniet van alle mooie momenten!

Waardevolle tips

Waardevolle tips waar bruidsparen over na kunnen denken:

– Kom je later binnen dan de avondgasten? Dat is zeker altijd een leuk idee maar weet wel dat de gasten hoe dan ook naar je toe komen tijdens de avond. Is dat iets wat je zou willen of vind je het daarom fijn als je alle gasten al hebt gesproken bij binnenkomst? – Waar ligt voor jezelf de prioriteit tijdens de dag? Een duurdere taart of een geweldig eind feest? Denk goed na waar je je budget in stopt en wat blijft de gasten ook daadwerkelijk bij.

– Maak niet te overhaaste beslissingen. Denk goed na over wat je wilt en bespreek de keuzes met elkaar.

– Mochten er gasten een stukje willen doen tijdens jullie dag. Laat ze dit tijdens de eventuele toost/borrel of diner doen. Tijdens het feest is het vaak zonde dat de avond ‘stil’ moet vallen voor een stukje. Het danstempo van de gasten zakt dan vaak weg en dat is jammer.

Hopelijk heb je hier zelf ook inspiratie uit kunnen halen. Veel plezier met alle voorbereidingen!

Liefs Marthe (& Bas)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *