Ga je trouwen? Dan wil je waarschijnlijk je achternaam (gedeeltelijk of volledig) veranderen in die van je partner. Wist je dat dit niet automatisch gebeurt? Je hebt hier namelijk een aantal keuzes in te maken. Lees hieronder meer.

Je achternaam veranderen bij trouwen? Dit zijn je opties!

Vroeger nam de vrouw na het huwelijk automatisch de achternaam van haar man aan. Inmiddels is dit achterhaalt en kun je zelf de keuze maken welke achternaam je wilt gebruiken.

Niet alleen wanneer je getrouwd bent, maar ook bij een geregistreerd partnerschap, geldt dat je een andere achternaam mag aannemen. Maar misschien wil je wel helemaal geen naamsverandering doorvoeren? Weet dat dit dus ook niet hoeft, wettelijk gezien. Kies voor de optie waar jullie je prettig bij voelen.

Dit zijn de opties wanneer je jouw achternaam wilt veranderen:

  1. De achternaam van je partner
  2. De achternaam van je partner + jouw eigen achternaam
  3. Jouw eigen achternaam + de achternaam van je partner
  4. Jouw eigen achternaam behouden

Tip! Veel stellen met kinderen (of een kinderwens) kiezen ervoor om dezelfde achternaam te dragen. Wees jezelf er van bewust dat kinderen geen samengestelde achternaam kunnen krijgen.

Achternaam veranderen bij de gemeente

Wat jullie keuze ook wordt, denk er vooraf samen goed over na. Het is immers een keuze voor je leven en je kunt je achternaam niet zomaar weer veranderen. Jullie definitieve keuze wordt officieel vastgelegd wanneer jullie in ondertrouw gaan.

De naamsverandering wordt in veel gevallen dus geregeld in het gemeentehuis. Zorg voor een geldig identiteitsbewijs en aanvraagformulier (te downloaden op de site van de desbetreffende gemeente).

De naamsverandering wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP), zo zijn alle overheidsinstanties op de hoogte.

Online je achternaam veranderen

Geen zin in al die ‘rompslomp’? Kies dan voor de makkelijke weg en vraag online je naamsverandering aan. Dit kun je doen via het formulier ‘naamgebruik’ op de website van jullie gemeente. Hiervoor heb je een DigiD nodig. De verwerkingstijd duurt ongeveer vijf werkdagen.

Wat verandert er door jouw nieuwe achternaam?

Weet dat het niet zo is dat alle (overheids-)instanties na de naamswijziging jouw nieuwe achternaam daadwerkelijk gaan gebruiken. Op alle officiële documenten, zoals je paspoort en rijbewijs, blijft gewoon jouw eigen achternaam staan. Wel kun je bij de aanvraag van nieuwe documenten vragen of de achternaam van jouw partner erbij vermeld kan worden. Dit wordt gedaan door ‘e.v.’ (echtgenoot van) toe te voegen.

Er zijn een aantal instanties waar je jouw naamswijziging moet doorgeven, bijvoorbeeld bij verzekeringen, bankrekeningen, huisarts en ziekenhuis en je werkgever. En je kunt het natuurlijk ook Facebook official maken, door je achternaam op Social media te veranderen.

 

Genoeg om over na te denken en te bespreken met je partner. Weet jij al of je je achternaam veranderen bij het trouwen? Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid