11 Tips voor het schrijven van de geloften

Het schrijven van geloften is een prachtige en persoonlijke manier om je liefde en toewijding aan je partner uit te drukken tijdens een huwelijksceremonie. Door het uitspreken van jullie zelf geschreven geloften, maak je de ceremonie ook extra persoonlijk. 

Om in geschreven tekst te verwoorden wat je voelt en wat je graag wilt zeggen, is niet voor iedereen a piece of cake. En hoe begin je? Wij geven je enkele tips om je te helpen bij het schrijven van je geloften.

1. Begin op tijd

Geef jezelf voldoende tijd om je geloften te schrijven. Het is een belangrijk en emotioneel proces dat niet overhaast moet worden. Zo geef je jezelf ook de tijd om steeds iets aan te vullen of toe te voegen.

2. Reflecteer op jullie relatie

Denk na over jullie relatie, de hoogtepunten, uitdagingen de “in goede en slechte tijden”, en wat jullie als koppel zo speciaal maakt. Denk terug aan alle momenten die jullie hebben gedeeld en benoem de eigenschappen die je bewondert in je partner.

3. Wees authentiek

Schrijf vanuit je hart en wees jezelf. Het is belangrijk dat je geloften oprecht en persoonlijk zijn. Vermijd het gebruik van clichés of het kopiëren van geloften van anderen.

4. Maak een structuur

Begin met een introductie waarin je je liefde verklaart en bedankt dat je partner in je leven is. Vervolg met enkele specifieke voorbeelden van jullie relatie en ervaringen. Vertel daarna iets over de eigenschappen die je bewondert. Sluit af met je toewijding en beloften voor de toekomst.

5. Houd het beknopt

Probeer je geloften niet te langdradig te maken. Wees ‘to the point’, zodat ze makkelijk te volgen zijn voor je partner en de aanwezigen. Anders wordt het ook heel suf en saai. En je wilt juist dat jouw woorden indruk maken op je partner en de aanwezigen. 

6. Wees specifiek

Geef concrete voorbeelden en leuke anekdotes om je geloften levendiger te maken. Dit helpt om je emoties beter over te brengen en maakt het persoonlijker.

7. Oefen hardop

Lees je geloften hardop voor om te zien hoe ze klinken en om te controleren of je je comfortabel voelt bij de woorden en om te kijken of de zinnen ook soepel in elkaar overlopen. Het oefenen van de tekst helpt je ook de om zenuwen te verminderen op de grote dag.

8. Vraag om feedback

Als je je geloften hebt geschreven, kun je ze delen met een goede vriend of familielid. Vraag om feedback en suggesties om je geloften te verbeteren. Maken jullie gebruik van een ceremoniemeester of trouwambtenaar? Vaak zijn zij ook bereid om je tekst door te nemen en je te adviseren. 

9. Voeg humor toe

Indien dat ook bij jullie en jouw tekst past;). Als jullie een speelse relatie hebben, overweeg dan om wat humor toe te voegen aan je geloften. Maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat de humor respectvol is en past bij de sfeer van de ceremonie. Ook wil je niet dat de hele ceremonie één grote grap wordt, maar er mag zeker gelachen worden.

10. Schrijf ze op een mooi stuk papier

Overweeg om je geloften op een mooi stuk papier te schrijven of in een speciaal boekje te plaatsen. Dit maakt het extra speciaal en je kunt het bewaren als aandenken.

11. Wil je liever niet zelf de tekst voordragen?

Vraag dan of de ceremoniemeester of trouwambtenaar het voor jullie doet. Maar, weet wel, het zelf voordragen van de geloften is toch ook wel erg mooi en bijzonder.

We lichten een aantal leuke en spontane ceremoniemeesters/trouwambtenaren voor je uit

markante trouwambtenaar johann brabant (1)

De markante trouwambtenaar

isa trouwambtenaar brabant

Isa Baijens 
van Isa Trouwt 

ja ik wil - trouwambtenaar

Janka Timmers
Ja ik Wil!

Babs Els

Babs Els,
who else?

Ceremoniemeester-trouwambtenaar-brabant-kristel

Kristel – de Belevenismaker