Het stappenplan voor plannen van jullie bruiloft

Waar moet je beginnen bij het plannen van de bruiloft en wanneer moet je wat regelen? Lees ons stappenplan om te beginnen met het plannen van je bruiloft!

12 maanden vooraf

1. Verloving en datum prikken

Jullie zijn verloofd, hoera! Begin bij stap 1 en plan de datum voor jullie trouwdag. Misschien hebben jullie al een speciale datum in gedachte of kiezen jullie juist bewust voor een bepaald seizoen. Natuurlijk is het onmogelijk om rekening te houden met alle gasten, maar probeer er in ieder geval voor te zorgen dat de meest dierbaren personen erbij kunnen zijn. Vermijd bijvoorbeeld vakantieperiodes.

Leveranciers plannen vaak al ver vooruit. Ons advies is daarom om zeker één jaar voor jullie grote dag de trouwdatum te bepalen.

2. Budget en gasten

Voordat jullie leveranciers gaan benaderen, is het belangrijk om een budget af te spreken. Een goede planning staat of valt bij het bepalen van een duidelijk budget. En houd je hier ook echt aan.

Maak ook een gastenlijst. Bij een gemiddelde bruiloft kun je denken aan een kostenplaatje van €15.000. Maar uiteraard heeft het aantal gasten hier veel invloed op. Over het algemeen geldt: hoe meer gasten, hoe hoger de kosten.

Lees ook: ‘Bepaal het budget voor je bruiloft’

Bruiloft plannen
Foto: Inge Pieck

3. Ga op zoek naar bruiloft inspiratie

Eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk ben je op dit punt al niet meer weg te slaan van Pinterest. Volg Trouwen in Brabant voor bijzondere bruiloft inspiratie. Ga je lekker oriënteren. Bezoek een trouwbeurs, lees het Trouwen in Brabant magazine en ontdek inspiratie op ons platform.

Misschien kiezen jullie voor een thema. Maak dan samen met je aanstaande een moodboard van de stijl die jullie voor ogen hebben. Zo kun je de sfeer voor jullie bruiloft goed overbrengen op leveranciers, dit helpt keuzes maken.

4. Kies jullie trouwlocatie

Ga op zoek naar de juiste trouwlocatie. Plan een bezoek bij jullie droomlocatie(s) en laat je verrassen. Weet dat populaire locaties vaak ver van tevoren vol zitten. Dus leg op tijd contact met locaties die jullie aanspreken, maak een afspraak en vergelijk.

Bekijk onze favoriete trouwlocaties

5. Maak kennis met de foto- en videograaf

Ook deze leveranciers zijn vaak ver vooruit volgeboekt. Dus zorg dat je vroeg in het proces opzoek gaat naar een fotograaf die bij jullie past. Via Instagram krijg je een goede indruk van de stijl van de fotograaf.

Bekijk onze favoriete foto- en videografen

10 maanden vooraf

6. Vraag de ceremoniemeester(s) en weddingplanner

Inmiddels hebben jullie verschillende trouwlocaties bezocht en jullie favoriet geboekt. Nu is het tijd om een ceremoniemeester in te schakelen. Samen kunnen jullie beginnen aan de voorbereidingen voor de bruiloft. Maak daarnaast de gastenlijst definitief, zodat jullie weten hoe groot bepaalde ruimtes moeten zijn voor de ceremonie, de borrel en het feest. Samen met de ceremoniemeester(s) maak je een dagplanning.

De ceremoniemeester kan iemand zijn die dicht bij jullie staat of een professional. Lees hier alles over het inschakelen van een professioneel ceremoniemeester. 

7. Save the date

Het verzenden van de ‘Save the Dates’ is nu belangrijk, want je wilt natuurlijk dat jullie dierbaren allemaal aanwezig kunnen zijn tijdens de grote dag.

8 maanden vooraf

8. Passen maar! Bestel je trouwjurk- en pak

Misschien heb je al een idee hoe jouw droomjurk eruit ziet of heb je een fantastisch pak voor ogen. Het is slim om alvast naar een bruidszaak te gaan, op veel jurken zit namelijk zes maanden levertijd.

9. Vraag de getuigen

Een leuk moment is aangebroken, namelijk het moment om de getuigen te vragen. Vraag mensen die dichtbij jullie staan en die je vertrouwd. Maak er samen een mooi, feestelijk moment van.

10. Regel de catering

Je kunt nu de catering gaan regelen. Lekker samen bruidstaarten proeven en nadenken over het diner. Inspiratie nodig? Lees onze tips voor het trouwdiner.

11. Kies trouwleveranciers

Bedenk waar jullie officieel willen trouwen. Dit kan in het stadhuis, in de kerk, in een moskee, noem maar op. En bepaal welke BABS je wilt boeken voor het JA-woord.

Ook de bloemen, styling, make-up en kapper kunnen nu geregeld worden.

6 maanden vooraf

12. Huwelijkse voorwaarden en verzekering(en)

Nu volgen er een aantal serieuze zaken. Je kunt er voor kiezen om verzekeringen af te sluiten voor de kosten die jullie maken rondom jullie grote dag. Neem samen de huwelijkse voorwaarden door en bepaal wat jullie belangrijk vinden, want rond deze periode gaan jullie officeel in ondertrouw.

13. Trouwringen, vervoer en huwelijksnacht

Zoek samen jullie ringen uit en bedenk of je ze wilt laten graveren. Daarnaast kun je trouwvervoer en een hotel of andere bijzondere plek voor de huwelijksnacht boeken.

Gaan jullie op huwelijksreis? Maak dan nu een plan en boek de huwelijksreis, zodat je zeker weet dat jullie droomreis door kan gaan.

14. Muziek en openingsdans

Bepaal wat jullie belangrijk vinden wat betreft muziek. Gaan jullie voor live muziek tijdens de ceremonie, een band tijdens de borrel en/of een DJ op het feest. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus maak keuzes en boek muzikanten. Willen jullie een openingsdans doen? Begin dan alvast met oefenen!

Lees hier alles wat je wilt weten over de openingsdans.

3 maanden vooraf

15. Verstuur de uitnodigingen

Verstuurd de officiele uitnodigingen naar de gasten, zodat zij tijdig op de hoogte zijn van jullie datum.

16. Schoenen, sieraden & styling

Ga je trouwschoenen inlopen, koop mooie sieraden en plan opnieuw een pasafspraak voor de trouwjurk of pak. Bestel de laatste benodigdheden zoals decoratie, styling, bedankjes of andere spullen.

17. Maak definitief draaiboek

Maak een draaiboek met daarin een duidelijke planning voor jullie trouwdag. Ook verdeel je hierin alle taken. Het draaiboek wordt jullie ‘bijbel’ tijdens de grote dag, zodat alles op rolletjes loopt. In het draaiboek staat o.a.:

 • Het dagprogramma van jullie bruiloft
 • De taakverdeling
 • Belangrijke namen, adressen en telefoonnummers
 • Locaties
 • En meer

een Maand vooraf

18. Laatste pasmoment en playlist

Geloof ons… deze weken vliegen voorbij! Het is nu tijd voor het laatste pasmoment. Zorg dat je jouw trouwschoenen en sieraden meeneemt, zodat je een totaalbeeld krijgt van hoe alles eruit ziet. Maak ook een lijstje van jullie favoriete muziek en bespreek deze met de DJ of band.

een week vooraf

19. Maak je klaar voor de grote dag

De grootste en meeste voorbereidingen zijn getroffen. Zorg dat alles klaar ligt, zodat je op de dag zelf niets hoeft te zoeken. Lees nog een keer over de trouwgeloften en laat jezelf lekker verwennen bij een schoonheidsspecialsite en de manicure/pedicure.

Hebben jullie alles geregeld?

 • Verzamel outfits en accessoires
 • Pak je koffers voor de huwelijksreis
 • Check trouwgeloften
 • Trouwringen ophalen
 • Bezoek manicure/pedicure
 • Bedankjes maken of controleren

Meer inspiratie nodig? Bestel ons Trouwen in Brabant magazine. Daarin vindt je naast een uitgebreide checklist voor de trouwplanning ook heel veel inspiratie voor de mooiste dag van jullie leven.

Zoeken in blogs

Bestel ons nieuwste magazine!

Magazine 2023
Trouwleveranciers uit Brabant