Tips om de gastenlijst te maken voor jullie bruiloft

Deze 5 tips helpen om zonder stress jullie gastenlijst op te stellen

De gastenlijst maken voor jullie bruiloft, dat kan de nodige stress opleveren. Want ga je voor een groot feest en kijk je niet op een gast meer of minder? Of wil je juist trouwen in een intieme setting met alleen de meest dierbare personen? En dan heb je nog de mensen waarbij je het gevoel hebt dat je ‘verplicht’ bent om ze uit te nodigen. Wij delen onze tips, zodat jullie een gastenlijst kunnen maken waar jullie zelf achter staan.

    Gastenlijst bruiloft

Zo begin je aan de gastenlijst voor jullie bruiloft

Veel bruidsparen vinden het lastig om te bepalen wie ze willen uitnodigen op de bruiloft. Voordat je aan de gastenlijst kunt beginnen, is het belangrijk dat jullie een idee hebben van de bruiloft in grote lijnen. Doorloop bijvoorbeeld ons stappenplan voor het plannen van jullie bruiloft. Bespreek ook met elkaar wie jullie absoluut niet kunnen missen op de bruiloft en wie jullie liever niet uitnodigen. En onthoud: het is júllie dag, dus het belangrijkste is dat jullie ultiem kunnen genieten!

Tip 1 | Maak een eerste versie van de gastenlijst

Begin met een lange lijst met alle namen van de personen die jullie graag willen uitnodigen. Wat goed werkt is om beiden een eigen lijst te maken en die daarna samen te voegen. Gasten die jullie allebei hebben opgeschreven kunnen definitief op de lijst.

De mensen, waarvan jullie vooraf hebben besloten, die niet welkom zijn streep je direct weg. Deel de gastenlijst nu op in verschillende categorieën, zoals familie, vrienden, collega’s, buren, enzovoort. Streep hierin alvast weg wie overlapt, zo kan een familielid ook bij je vriendengroep horen. Zo heb je direct een duidelijk overzicht.

Gasten trouwdag maken

Tip 2 | Stel prioriteiten op de gastenlijst

Ga nu door de lijst met de volgende vragen in je achterhoofd:

  • Nodigen we deze gast uit omdat we hem of haar graag om ons heen hebben óf omdat we ons ‘verplicht’ voelen?
  • Past het binnen ons budget om deze persoon uit te nodigen? En wordt hij of zij dag- of avondgast? (Lees ook: Tips om het budget voor je bruiloft te bepalen)
  • Hoe meer mensen je uitnodigt, hoe minder persoonlijk contact je hebt per persoon. Is deze gast een waardevolle toevoeging aan de gastenlijst?

Hebben jullie al een locatie voor de bruiloft gevonden? Vaak heb je dan ook een maximum aantal gasten afgesproken. Dit helpt om jezelf aan dat aantal te houden.

Collega’s

Wat te doen met… collega’s? Veel bruidsparen kiezen ervoor om collega’s uit te nodigen, om zo ongemakkelijke momenten te voorkomen. Maar realiseer je dat je niet verplicht bent om collega’s uit te nodigen. Als je iemand slechts ‘goedemorgen’ wenst en verder nooit spreekt, hoe belangrijk is diegene dan op jullie trouwdag?

Partners

Moet je (alle) partners van de gasten ook uitnodigen? Dat ligt er een beetje aan om welke gast het gaat. De partner van je getuige zou je bijvoorbeeld zeker uit kunnen nodigen. Wij raden je aan om dit te beoordelen per categorie. Heb je bijvoorbeeld een vriendinnengroep van 10 dames die je wilt uitnodigen als daggasten, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de partners ‘s avonds aan te laten sluiten. Zo voorkom je dat je snel op (te) veel daggasten zit.

Kinderen

De keuze is aan jou en je aanstaande of jullie wel of geen kinderen uitnodigen op de bruiloft. Misschien zijn alleen jullie eigen kinderen aanwezig of bepaal je dat ook hier per categorie. Ook dit is geheel jullie eigen keuze. Nodig je wel kinderen uit op de bruiloft? Zorg dan voor voldoende vermaak, zodat zij zelf ook iets aan de dag hebben. Je kunt er ook voor kiezen om kinderen alleen bij bepaalde onderdelen uit te nodigen, bijvoorbeeld tijdens de ceremonie en het aansnijden van de taart.

Gasten huwelijk

Tip 3 | Verdeel de gasten per onderdeel

Na het stellen van prioriteiten heb je ongetwijfeld een aantal gasten kunnen schrappen. Nu is het tijd om een verdeling te maken per onderdeel. Wie is er aanwezig bij de ceremonie, tijdens de borrel, bij het diner en bij het feest?

Verdeel je gasten in daggasten, avondgasten en eventueel receptiegasten. Je daggasten zijn vrienden en familieleden die heel dicht bij jullie staan, zij zijn er de hele dag. In de avond sluiten de gasten aan die net iets verder van jullie af staan.

Ga je ook voor receptiegasten? Nodig hiervoor de mensen uit die je niet vaak spreekt, maar wel even wilt zien tijdens de bruiloft. Dit kunnen bijvoorbeeld buren of vrienden van jullie ouders zijn.

Tip 4 | Het ‘twijfellijstje’

Misschien zijn er nu nog een aantal personen waar jullie over twijfelen? Maak dan een twijfellijstje. Is er nog budget over of zitten jullie nog niet aan het maximum aantal gasten? Neem dit lijstje er dan bij en kijk wie je eventueel nog extra wilt uitnodigen.

Gastenlijst maken

 

Tip 5 | Knopen doorhakken en uitnodigingen versturen

Is de gastenlijst compleet? Breng dan de ceremoniemeester en eventueel jullie weddingplanner op de hoogte. De save-the-date kaarten kunnen verstuurd worden!

Krijg je na het sturen van de uitnodigingen teleurgestelde reacties? Dat kan ongemakkelijk zijn. Maar vergeet niet: het is jullie grote dag. Leg deze mensen eerlijk uit waarom zij niet uitgenodigd zijn en voel je vooral niet schuldig. De meeste mensen zullen hier overigens veel begrip voor hebben.

Builoftgasten

Zoeken in blogs

Bestel ons nieuwste magazine!

Magazine 2023
Trouwleveranciers uit Brabant