Bepaal het budget voor je bruiloft

Hoe stel je een realistisch en haalbaar budget voor je bruiloft op? Je wilt niet ongemerkt extra kosten maken, maar wél de dag van je leven!

Waarschijnlijk wordt jullie bruiloft de mooiste dag van jullie leven, maar… dat mag wat kosten! 😉 Zodra je ‘JA’ hebt gezegd en je tegen iedereen het leuke nieuws hebt verteld, begint het plannen. Dit is het perfecte moment om het budget voor de bruiloft te bepalen. Grote kans dat je geen idee hebt aan welke kosten je moet denken, dus wij helpen je om het budget voor jullie bruiloft te bepalen. 
Werken met onze ‘Trouwbudget Template’? Deze kun je zelf invullen in ons magazine en zorgt ervoor dat jullie je ook daadwerkelijk aan het gestelde budget houden. Benieuwd hoe je het budget voor de bruiloft bepaalt? Lees dan snel verder!

Budget bepalen bruiloft
Foto: Pleuni van der Pas – Bekijk alle meewerkende leveranciers van deze shoot hier

Is het noodzakelijk om een budget te bepalen voor onze bruiloft?

Hoe belangrijk is het nou eigenlijk om een budget te bepalen voor jullie bruiloft? Ons advies is om dit zé-ker te doen! Bepaal altijd een (realistisch) trouwbudget, zodat je een duidelijk beeld hebt van de uitgaven. Wees je er bewust van dat er vaak nog onverwachte kosten bij zullen komen, dus zorg dat je daar ruimte voor houdt.

Wat is het gemiddelde budget voor een bruiloft?

Wat kost een bruiloft nou eigenlijk? Dat is een goede vraag! En weet dat deze kosten per koppel nogal uit elkaar kunnen liggen. Denk aan de grootte van de bruiloft, de locatie, het aantal gasten en nog zoveel meer factoren zijn van invloed op het budget. 

Één van de vragen die we vaak krijgen is: ‘Wat kost een bruiloft gemiddeld?’ Op internet zijn meerdere onderzoeken terug te vinden en gemiddeld kun je zeggen dat stellen in Nederland zo’n €15.000 tot €20.000 beschikbaar stellen als trouwbudget. Maar ook voor bedragen daaronder en (ver) daarboven worden bruiloften georganiseerd.

Wat staat er op jullie wishlist?

Begin met het stellen van jullie eigen prioriteiten. Waar wil je geld aan uitgeven? En waar wil je eventueel op besparen of eventueel zelfs weglaten? Bepaalde onderdelen, zoals aankleding, kun je misschien zelf regelen in plaats van huren. Of vraag vrienden als ceremoniemeester, in plaats van iemand in te huren. Misschien ga je voor the whole package en wil je uitpakken op alle vlakken.

Bespreek in ieder geval vooraf wat jullie wensen zijn. Wat is echt belangrijk voor jullie? Op die manier komen jullie niet voor teleurstellingen te staan bij het verdelen van het budget.

Maak op jullie wishlist ook een lijstje met ‘extra’s’. Daarop schrijf je elementen die je eventueel later wilt toevoegen, mocht blijken dat er ruimte overblijft binnen het gestelde budget.

Schat het budget per onderdeel

Om je een beetje op weg te helpen, geven we graag wat richtlijnen voor het verdelen van het trouwbudget. Het complete overzicht van deze verdeling vindt je in ons Trouwen in Brabant magazine, bestel hem hier.

Magazine Trouwen in Brabant

Onderstaande schatting is gebaseerd op een bruiloft voor 70 personen. Er zijn gemiddelde kosten genomen van diverse leveranciers uit Noord-Brabant. Let op! Prijzen kunnen per leverancier verschillen. Een leverancier is uiteraard niet gebonden aan deze prijzen.

Stel een persoonlijk trouwbudget op

Zoals eerder vernoemd in dit artikel is het belangrijk om te kijken naar jullie persoonlijke wensen. Een aantal keuzes zijn behoorlijk van invloed op het budget voor jullie bruiloft. Om te beginnen is het aantal gasten zeer bepalend voor het kostenplaatje. Wij adviseren om onderscheid te maken tussen dag- en avondgasten, wanneer je geen onbeperkt budget te besteden hebt.

En wat dacht je van de locatie waar jullie gaan trouwen? Nog zo’n belangrijke kostenpost. Hebben jullie voor ogen in welke omgeving je wilt trouwen? Bijvoorbeeld in het bos, op een boerderij, in een hotel, bij een kasteel of iets anders, bezoek dan een aantal locaties die aan dat plaatje voldoen. Zo kun je niet alleen de sfeer proeven, maar ook kosten vergelijken.

Let op! Begin op tijd met het bepalen van je budget en regelen van de bruiloft. Neem er dus echt samen de tijd voor. Ga op onderzoek uit, kijk en vergelijk.


Foto: Pleuni van der Pas – Bekijk alle meewerkende leveranciers van deze shoot hier

Onverwachte kosten

Zoals dat werkt met alles, kunnen ook de kosten voor jullie bruiloft duurder uitvallen dan verwacht. Houd ook altijd rekening met onverwachte kosten. Ons advies is om ongeveer 10% van je budget te reserveren voor kosten die jullie niet voorzien hadden.

We hebben een aantal kosten op een rijtje gezet, waar de meeste stellen vooraf geen rekening mee houden:

  • Zorg goed voor de leveranciers. Misschien is de ceremoniemeester al eerder op locatie of blijft de videograaf aanwezig tijdens jullie diner. Zorg ervoor dat zij tussendoor wat kunnen drinken en eventueel een broodje kunnen eten.
  • Bedankjes voor de gasten
  • Reiskosten die je maakt ter voorbereiding en op de bruiloft zelf. Jullie gaan ongetwijfelt wat adresjes af in de voorbereiding.
  • Verzendkosten voor bijvoorbeeld de uitnodigingen
  • Aansnijden van de bruidstaart wordt in sommige gevallen in rekening gebracht door de locatie.
  • Proefkapsel bij de kapper en proef make-up door de visagist.

O, en wat dacht je van de huwelijksreis? Om lekker uit te rusten na de bruiloft is het natuurlijk heerlijk om op huwelijksreis te gaan. Bepaal ook hiervoor een realistisch budget.

Op huwelijksreis in Noord-Brabant? Dit zijn onze hotspots.

Trouwen met een beperkt budget?

Schrik je van de prijzen die je hierboven hebt gelezen? Geen zorgen! Je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Een bruiloft draait natuurlijk om de liefde, niet om geld. Een bruiloft organiseren is financieel niet niks, dus het is absoluut niet gek om er vooraf voor te sparen. 

Maak jezelf vooral niet lekker met dingen die niet in het budget passen. Ga geen trouwjurken passen die boven je budget liggen qua prijs. Kijk ook wat je zelf kunt doen en waar vrienden en familie jullie eventueel bij kunnen helpen. Zo wordt decoratie vaak zelf gemaakt, denk aan een welkomstbord.

Laat jullie bruiloft niet beïnvloeden door het budget! Wees creatief, er is zoveel mogelijk tegenwoordig. Wij wensen jullie een geweldige dag!

Zoeken in blogs

Bestel ons nieuwste magazine!

Magazine 2023
Trouwleveranciers uit Brabant