18 tips voor het vinden van jullie trouwlocatie

Op zoek naar een geschikte trouwlocatie? Waar moet je rekening mee houden? Wij geven je 18 tips voor het vinden van dé perfecte trouwlocatie.

Gefeliciteerd! Bij het plannen van jullie droombruiloft komt ontzettend veel kijken. Wanneer gaan jullie trouwen? Wie nodigen jullie uit? Maar ook, wáár gaan jullie trouwen? De keuze in trouwlocaties in Brabant is enorm en daardoor zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij geven je graag 18 tips waarover je kunt nadenken bij de keuze van jullie trouwlocatie. 

#1 Prioriteitenlijst

Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte trouwlocatie zul je merken dat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn. Ga vooraf op onderzoek uit om te kijken hoe voor jullie een droomlocatie er uit ziet. Zoek op Pinterest of Instagram naar inspiratie en maak ook een lijstje van prioriteiten.

vind jullie trouwlocatie
Kasteel Heeswijk

#2 Kies je bruiloft

Wat voor bruiloft willen jullie graag? Vieren jullie het op één dag, wordt het een heel weekend? Is het alleen in de avond? Willen jullie ook een diner en feest? Of kies je alleen voor een intieme ceremonie met aansluitend een bbq? Dat zijn allemaal elementen waarin je vooraf een keuze gemaakt moet hebben, zodat je meteen weet of dat op een locatie wel  haalbaar is of dat een locatie daarin kan faciliteren.

#3 Kies een stijl

Krijgt jullie bruiloft een thema? Of wil je een stijl doorvoeren? En past de locatie ook bij dit thema of deze stijl?

#4 Moodboard

Maak een duidelijk moodboard van jouw droombruiloft. Verwerk daarin ook de sfeer en stijl die je graag terug wilt zien. Deze kun je meenemen wanneer je de locaties gaat bezichtigen.

#5 De gasten

Stel een gastenlijst op voordat je begint met het zoeken van de trouwlocatie, dan weet je ook aan welke capaciteit de locatie moet voldoen. Je kunt bij het plannen van jullie bruiloft rekening houden met een afmeldingspercentage van 10 procent. Mensen kunnen bijvoorbeeld op vakantie zijn of net de dag voor de bruiloft een flink griep te pakken krijgen. Dat is natuurlijk erg jammer, maar toch kun je daar maar beter rekening mee houden.

 

#6 Budget

Bespreek met je grote liefde af hoeveel geld jullie willen besteden aan de bruiloft en welk deel van het budget voor de locatie gereserveerd wordt. Hierdoor zullen sommige locatie helaas niet mogelijk zijn, maar het maakt je zoektocht echt een stuk concreter.

#7 Overnachten

Is het mogelijk om ook de huwelijksnacht door te brengen op deze locatie? Of daar in de buurt? Kunnen jullie gasten ook in de buurt of op deze locatie overnachten?

Trouwlocatie het Cachot
Het Cachot in Geertruidenberg

#8 Plan een bezichtiging

Heb je een paar locaties op het oog? Plan dan ook een bezichtiging en ga ontdekt of de locatie ook echt is wat jullie voor ogen hebben. Bespreek met de locatie ook goed welke elementen jullie graag terug willen laten komen tijdens jullie bruiloft en vraag ook naar alle mogelijkheden. Zie je niet meteen een plek waar een BBQ geplaats kan worden of waar een live band kan optreden? Dan wil dat nog niet zeggen dat het niet mogelijk is. De beheerders van de locaties zijn vaak erg creatief, hebben vast al meer bruiloften gehad en denken graag met jullie mee.

Tip: maak foto’s zodat je die later thuis nog eens kunt bekijken en schrijf per locatie ook de voor- en nadelen op.

#9 Aankleding en meubilair

Bespreek ook met de locatie of zij zelf meubels ter beschikking hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stoelen, tafels, decoratie, licht en geluid. Voor zowel tijdens de ceremonie als de receptie en voor het diner. Boeken jullie ook een dj? Vaak kunnen zij ook licht en geluid regelen. Of werk samen met een bedrijf als SKYFLY, die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van het complete entertainment tijdens jullie bruiloft.

#10 Samenwerkingen

Vraag ook aan de locatie of zij samenwerken met vaste andere trouwleveranciers. Hebben zij iemand voor de catering? Of hebben zij een vaste bruidstaartenspecialist? Het is ook belangrijk dat die leveranciers en mogelijkheden aansluiten op en passen bij jullie wensen. Is het ook mogelijk om daar geen gebruik van te maken en zelf alles te regelen?


>> Smakelijke bruilofttip: huur een frietwagen!

trouwlocatie de avenue
De Avenue in Breda

#11 Veiligheidsregels

Wil jij een vuurwerk (of zelf sterretjes) op jullie bruiloft? Of de ceremonie aankleden met kaarsen? Overleg dit ook goed met de locatie. Sommige locaties hebben strikte brandveiligheidsvoorschriften en dan kan het zijn dat niet alles mogelijk is. Soms heb je zelfs voor het gebruik van vuurwerk een vergunning nodig.

 

trouwlocatie de avenue
De Avenue in Breda

#12 Meerdere locaties

Wil je dat jullie ceremonie ergens anders plaats vindt dan het diner of het feest? Zorg er dan voor dat deze locaties maximaal 30 minuten rijden van elkaar af liggen. Zorg er ook voor dat beide locaties goed en makkelijk te bereiken zijn en dat daar voldoen parkeergelegenheid is. Wil je de gasten echt ontzorgen? Reserveer dan een bus zoals deze Amerikaanse schoolbus.

#13 Slecht weer

Vind een deel van jullie bruiloft buiten plaats? Zorg dan ook voor een plan B voor het geval dat precies op jullie trouwdag het met bakken uit de hemel valt. Kun je eventueel dit element verplaatsen naar binnen of naar een schuur? Of regel een mooie partytent of festivaltent.

#14 Delen is…

Is de locatie zo groot dat er meerdere bruiloften of feesten tegelijk plaats kunnen vinden? Beslis van te voren of je dat oké vindt of liever de gehele locatie alleen voor jullie zelf hebt.

#15 Stroomvoorzieningen

Wil je ook gebruik maken van lichtletters of een photobooth? Of komt er livemuziek of een zangeres? Dan moeten er ook voldoende stroompunten zijn. Vraag na bij jullie leveranciers wat zij nodig hebben en check het zeker bij de locatie of dit allemaal mogelijk is.

#16 Kinderen op de bruiloft

Komen er kleine kinderen op jullie bruiloft? Zorg dan dat zij een plek hebben om te spelen, dat er voor hen speciaal entertainment of een nanny aanwezig is.

#17 Tot diep in de nacht

Willen jullie dat het feest door kan gaan tot in de vroege uurtjes? Bij sommige locaties is dat mogelijk, maar bij sommige ook niet. Informeer vooraf naar de mogelijkheden.

#18 Kurkengeld

Er zijn locaties die contracten hebben met specifieke bier- en drankleveranciers. Drinken jullie of de gasten bijvoorbeeld graag Amstel? Let er dan ook op dat er Amstel op het vat is aangesloten. Heeft jullie locatie specifieke contracten en willen jullie toch andere drankmerken schenken? Dan kan het zijn dat de locatie daar geld voor vraagt. Dat noemt men ook wel kurkengeld

fort-sint-gertrudis (5)
Fort Sint Gertudis

Lang leve de weddingplanners

Het organiseren van een bruiloft is veel werk. Er komt enorm veel bij kijken. Wil je onbezorgd genieten van alle voorpret voor jullie bruiloft? Dan raden wij je aan om een weddingplanner in te schakelen en je alleen bezig te houden met alle leuke dingen en beslissingen.

Bekijk onze wedding planners:

Mimosa wedding planner Brabant (7)
Mimosa Wedding & Events
Lots of Love weddingplanner
Yes we do weddingplanner - Trouwen in Brabant (2)
Yes we Do! Wedding Events
belevenismaker-weddingplanner
Belevenismaker

Zoeken in blogs

Bestel ons nieuwste magazine!

Magazine 2023
Trouwleveranciers uit Brabant