Kleinschalig trouwen: hoe organiseer je een intieme bruiloft?

Vieren jullie de liefde liever met en intiem gezelschap? Wij geven tips voor een kleinschalige bruiloft.

Trouwen doe je tegenwoordig niet meer omdat het ‘moet’, maar om jullie liefde aan elkaar te tonen. Des te meer reden om het precies zo te doen, als jullie zelf graag willen. Het is helemaal niet gek om juist kleinschalig te trouwen met een intieme groep geliefden. Of misschien is dit door andere omstandigheden (bijvoorbeeld door Corona, ziekte, verhuizingen, of een baby op komst) een zeer bewust keuze geworden. Er zijn anno 2022 ook heel veel stellen die niet meer groots willen trouwen, maar echt alleen de mensen erbij willen hebben waar zij dit mooie moment en bijzondere moment mee willen delen. Knus, intiem en persoonlijk. Wij geven tips voor het organiseren van een intieme bruiloft.

Foto: @pleunivdpas – Bekijk de hele shoots en leveranciers hier

Intiem trouwen is een blijvende trend 

In 2020 en 2021 werden veel bruiloften onbedoeld een stuk intiemer dan vooraf gepland. Vanwege het Corona virus natuurlijk, maar dat hoeven we je vast niet uit te leggen. Veel weddingplanners voorspellen daarmee een nieuwe trend in 2021, namelijk kleinschalige bruiloften. Stellen zullen vaker intiem trouwen, met een select groepje gasten die ze er écht bij willen hebben. Veel stellen voelen ook niet meer de “verplichting” om jan en alleman (én daarmee ook de buurvrouw van je ouders en die verre kennis en die collega die je privé niet spreekt) uit te nodigen. Voorheen werd er veel in het plaatje van een grote(re) bruiloft gedacht en waren er vanuit alle hoeken ook veel verwachtingen over de grootte van de bruiloft en de lijst met genodigden. Dat is veranderd. Bruidsparen worden selectiever en kijken echt naar wie voor hen iets betekent en wie ze niet willen missen tijdens deze bijzondere dag.

Selecteer de belangrijkste gasten

Wil je onder het labeltje ‘intieme bruiloft’ vallen? Dan zou je officieel niet meer dan 65 gasten moeten uitnodigingen. Natuurlijk bepalen jullie zelf de regels op jullie trouwdag, dus neem het met een korreltje zout. Zie het wel als een van de eerste beslissingen die genomen moeten worden: het aantal gasten. Nodig de dierbare personen uit die jullie écht bij de bruiloft willen hebben. 

Wil je het echt intiem houden? Selecteer dan 30 gasten, zodat je echt de tijd hebt om iedereen te spreken tijdens jullie belangrijke dag.


Foto: @elkeverbruggenfotografie⁠ – Bekijk de hele shoots en leveranciers hier

Goedkoop trouwen

Wanneer de gastenlijst compleet is, kunnen jullie het budget bepalen. Meestal is er, vanwege de kleine groep, meer budget beschikbaar voor andere onderdelen van de bruiloft. Denk goed na wat jullie belangrijk vinden en verdeel het budget. Over het algemeen geldt: hoe minder gasten jullie uitnodigen, hoe kleiner het bedrag onder aan de streep op de begroting.

Unieke locatie

Kies een trouwlocatie die helemaal past bij jullie wensen en persoonlijkheid. Omdat je met minder gasten bent, heb je vaak meer opties voor unieke locaties. Simpelweg: de kans dat je met jouw gezelschap past, is veel groter. Met een kleine groep is het ook makkelijker om zelf de bruiloft te organiseren, bijvoorbeeld in jullie eigen tuin.


Foto: @demis_design – Bekijk de hele shoots en leveranciers hier

Meer aandacht voor jullie én je gasten

Jullie bruiloft wordt een dag vol liefde. Het is heel speciaal om dit juist met een klein gezelschap te vieren. Jullie kunnen uitgebreid de tijd nemen om met iedereen een praatje te maken. Er zal geen meterslange felicitatierij ontstaan, waarbij gasten je feliciteren maar later eigenlijk geen kans meer krijgen om je te spreken. Grote kans dat jullie veel relaxter de bruiloft ingaan, omdat er alleen maar mensen komen bij wie jullie je op je gemak voelen.

Lekker lang tafelen

Wat we veel zien is dat bij een intieme bruiloft vaak geen uitgebreide feestavond komt kijken. Vaak kiezen bruidsparen ervoor om juist lekker lang te tafelen met de gasten. Tijdens het diner is er voldoende ruimte voor persoonlijke speeches, dat maakt het extra bijzonder.

Extra tip van ons: Ga je uitgebreid dineren? Overweeg dan live muziek voor een extra intieme sfeer. Kijk bijvoorbeeld een naar The Flying Deers. 


Foto: Pixels + Stories  – Bekijk de hele shoots en leveranciers hier

Uitpakken met styling

Omdat je minder gasten uitnodigt, heb je wellicht meer financiële ruimte voor andere dingen. Wij zeggen: ‘Uitpakken maar!’ 😉 Zonder grappen, maak er een onvergetelijke dag van. Voor jezelf, maar ook voor je gasten. Pak extra uit met styling, persoonlijke gifts, taart of het diner. Ten eerste zullen je gasten zich heel speciaal voelen omdat ze geselecteerd zijn binnen jullie intieme gezelschap, maar ook kun je ze extra in de watten leggen omdat je misschien budget over hebt.

Meerdere dagen of bijzondere bestemming

Nu je toch met een select gezelschap bent, kan het ook een idee zijn om de bruiloft uit te breiden. Maak er een weekend van op jullie droomlocatie! Organiseer een pre-weddingdiner of ga juist de dag na de bruiloft lekker relaxen met elkaar. In dit artikel bieden we inspiratie.

Misschien is trouwen op een andere bestemming ook ineens een optie met minder gasten. Is je droom om in het buitenland te trouwen? Geweldig! Maar vergeet niet dat Noord-Brabant ook de meest bijzondere trouwlocaties biedt. Ontdek ze hier.


Foto: Glundr – Bekijk hier meer locaties

Zoeken in blogs

Bestel ons nieuwste magazine!

Magazine 2023
Trouwleveranciers uit Brabant