In dit artikel geven we je 7 tips voor trouwen tijdens de zwangerschap. Een bruiloft organiseren tijdens je zwangerschap kan extra spannend zijn. Er gebeurt een heleboel met je lijf, misschien ben je sneller moe of juist misselijk. Bovendien moet je de bubbels laten staan. Hoe dan ook, je verdient een bruiloft om nooit te vergeten! Wij geven je tips, zodat je ontspannen kunt trouwen tijdens de zwangerschap.

1. Trouwen tijdens je zwangerschap

De liefde vieren, dat doe je tijdens de bruiloft. En als er dan ook nog een kleine liefdesbaby in je buik zit, is dat dubbel zo speciaal. Misschien vind je het spannend, omdat je rekening moet houden met je energielevel en je lichaam. Maar geloof ons, zwanger trouwen kan prima! Je zwangerschap vraagt misschien wat aanpassingen, maar met een goede planning en voorbereiding wordt het een dag om nooit te vergeten.

2. De ideale trouwdatum voor de zwangere bruid

Trouwen tijdens de zwangerschap vraagt een goede voorbereiding. Je kunt namelijk vooraf al met een aantal dingen rekening houden, om de dag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het is handig om zwangerschapskwaaltjes zo veel mogelijk te omzeilen, zodat je echt kunt genieten van de bruiloft. In het tweede trimester hebben vrouwen vaak het minst last van kwaaltjes. Plan de datum dus bij voorkeur tussen maand 3 en 7 van de zwangerschap.

3. Een ontspannen dag

Het organiseren van een bruiloft kan de nodige stress opleveren, maar dat is niet wat je wilt. Het kan daarom fijn zijn om hulp in te schakelen bij het plannen van de grote dag. Je kunt ook een professional inhuren, zodat je er zeker van bent dat alles op rolletjes loopt.

Lees ook: 5 redenen om te kiezen voor een professioneel ceremoniemeester

Kies voor een locatie waar je tot rust kunt komen. Wanneer je jezelf tussendoor even terug kunt trekken, kun je je energie beter verdelen over de dag. Plan het liefst de ceremonie, borrel, diner en het feest op één locatie, zodat je niet onnodig hoeft te reizen.

4. Intieme bruiloft

Wanneer je zwanger bent, kan het zijn dat je de bruiloft extra intens beleeft. Emoties komen sneller binnen en je kunt vermoeid zijn. Het is dus helemaal geen gek idee om jullie bruiloft intiem te houden.

Lees ook: Hoe organiseer je een intieme bruiloft?

5. Trouwjurk voor zwangere bruid

Een van de meest opvallende dingen aan zwanger zijn is natuurlijk het veranderen van je lichaam. Bij het kiezen van je trouwjurk is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Kies dus voor een jurk waarin je buik nog kan groeien. Je kunt kiezen voor een zwangerschapsjurk of een ‘gewone’ jurk die wordt afgestemd op jouw lichaamsbouw.

Let ook op bij het aanschaffen van lingerie. Wees je ervan bewust dat je borsten gaan groeien tijdens de zwangerschap, dus bij voorkeur koop je de lingerie niet te vroeg. En comfortabele schoenen zijn natuurlijk ook geen overbodige luxe.

Lees ook: Hoe kies je de perfecte trouwjurk?

6. Een zwangerproof diner

Je kunt natuurlijk niet alles eten en drinken wanneer je zwanger bent. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar je wél van kunt genieten. Bijvoorbeeld alcoholvrije champagne en cocktails. Win – win, want het is hartstikke lekker maar je hebt de volgende dag geen kater.

Geef bij je cateraar aan dat je zwanger bent en vraag hem of haar om mee te denken. Wanneer je het trouwmenu afstemt op de voedingswaren die je gewoon kunt eten, zul je niet eens in de gaten hebben dat je op moet letten wat je binnen krijgt.

Lees ook: 4 opties voor het diner op je bruiloft

7. Zwanger op huwelijksreis

Lekker ontspannen op huwelijksreis na de bruiloft? Klinkt heerlijk! Afhankelijk van hoe ver je bent, kun je er zelfs voor kiezen om het vliegtuig te nemen.

Misschien kies je er bewust voor om lekker dicht bij huis te blijven. En wij geven je groot gelijk, want ook dicht bij huis zijn er genoeg mooie plekken om na te genieten van jullie grote dag. Het GGD adviseert zwangere vrouwen om binnen Europa te blijven. In veel landen gaan toch nog diverse ziektes en virussen de rondte, zoals ook het ZIKA-virus. Het ZIKA-virus is niet gevaarlijk voor volwassenen en kinderen, maar wél voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind. Raak je besmet met het ZIKA-virus, dan heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van afwijkingen bij het ongeboren kindje. Naast het ZIKA-virus, kun je in de meest exotische en tropische landen ook andere ziektes of infecties oplopen. Denk hierbij aan malaria, rabies of voedselvergiftiging. Dit zijn aspecten waar je vooraf even goed over na moet denken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. 

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en reizen ook op de website van Travel Clinic of de website van het GGD. Kom je er niet uit? Bel dan het GGD of overleg met je verloskundige en/of huisarts. 

Lees ook: op huwelijksreis in Brabant